På litteraturfronten en hel del nytt

En av fördelarna med att anställa nyexaminerade studenter är att de alldeles nyligen läst ett antal kurser – och rimligen tragglat sig igenom en hel bunt med inköpslitteratur! Senast i raden att börja som managementkonsulter på EFFSO Consulting är Gabriella Hamner och Gustaf Sagent. Eftersom båda läste diverse inköps-, supply chain- och logistikkurser under sina studier i Industriell Ekonomi på Linköpings Universitet bad vi dem om deras bästa lästips. Samtidigt passade vi även på att fräscha upp litteraturlistan på EFFSO Tools.

Med fokus på hållbara logistiksystem

Gabriella börjar med att lyfta fram några böcker inom Logistikstrategier. Enligt henne har en del böcker på kurslitteraturlistan en del år på nacken och kan upplevas lite tunga. ”Men vill du läsa två riktiga tegelstenar som handlar om allt som rör logistik, kika in följande böcker. Mycket användbara”, recenserar Gabriella.

  • Grant, D., Lambert, D., Stock, J. & Ellram, L., 2006. Fundamentals of logistics management. McGraw
  • Lumsden, K., Stefansson, G. & Woxenius, J., 2019. Logistikens grunder. u.o.:Studentlitteratur.

En ”bra och enkel bok som man gick tillbaka till i nästan alla logistikkurser” är Modern logistik – för ökad lönsamhet, skriven av Björn Oskarsson, Håkan Aronsson och Bengt Ekdahl (2013, Liber). Och när det gäller hållbara logistiksystem rekommenderar hon framförallt Hållbara logistiksystem (Björklund, M. Lund: Studentlitteratur, 2018). ”Det är en enkel och bra bok om hållbara logistiksystem som är lätt att ta till sig”.

Inför sitt examensarbete, plöjde Gabriella en hel del litteratur och här nedan är hennes favoritböcker som går helhjärtat in på just hållbar logistik. ”Om du precis som jag är intresserad av ämnet, ska du spana in McKinnons böcker. Böckerna är bra skrivna och väldigt informativa”, säger Gabriella. ”Men här är jag kanske lite partisk eftersom hållbar logistik är något jag brinner extra mycket för!”

  • McKinnon, A., Green Logistics: Improving the Environmental Sustainability of Logistics, 3rd edition. Kogan Page Limited.
  • McKinnon, A., 2018. Decarbonizing Logistics: Distributing Goods in a Low Carbon World. Kogan Page Limited.

Mer logistik för hela slanten

Även Gustaf uppskattade logistikkurserna. Om han i sin tur ska plocka ut några lästips vill han lyfta Logistics platforms for improved strategic flexibility (Abrahamsson M, Aldin N, Stahre F. 2003. International Journal of Logistics: Research and Applications Vol. 6, No. 3, p85, 22p). ”En artikel som tydligt pekar på att konkurrensfördelarna med en välutvecklad logistikorganisation inte enbart är kostnadsmässiga utan de kan påverka på betydligt mer strategisk nivå. Mer eller mindre första gången detta lyftes under utbildningen och var lite av en ögonöppnare för min del. Misstänker att mycket av det som lyfts även kan vara applicerbart på inköp”, säger Gustaf.

Han nämner även Brister i använda lagerstyrningsmodeller ger lägre servicenivåer än önskat (Mattsson, S-A., 2008) och Brister i grundläggande lagerstyrningsteorier (Mattsson, S-A., 2014). ”Båda artiklarna kopplar ihop teori med praktik och var till stor hjälp för egen del när jag under hösten arbetade en del med lagerstyrning. Väldigt lättlästa och enkla att ta till sig.”

Och som en liten bonus vill han lyfta denna bok som han hade mycket nytta av under examensarbetet. ”Ingen kurslitteratur men ett hett tips från examinatorn. Är betydligt bredare och djupgående än någon annan översiktsbok som jag sett inom ämnet”: Supply chain management : a logistics perspective (Coyle, J. J., Langley, J. J. C., Novack, R. A. & Gibson, B. J., 2017. . 10th Edition ed. s.l.:Cengage Learning).

Tack Gabriella och Gustaf!

Poddar: Att lyssna är det nya svarta

Det är inte långt kvar till semestern för de flesta, och sommar förknippar många med sommarprat. Vi har kikat på hela listan och ser fram emot att lyssna på Peter Carlsson, vd Northvolt, Karin Bodin, vd Polarbrödsgruppen, och Claudia Olsson, vd Stellar Capacity, m.fl. Men om rastlösheten slår in och inköpshjärnan söker stimulans, varför inte…

Kategoristyrt inköp – Lärdomar från IKEA

I förra veckan kom Sveriges svar på Jonathan O’Briens lära om kategoristyrt inköp – i boken Kategoristyrt inköp delar författaren Magnus Carlsson sina erfarenheter från IKEA. Magnus utgår ifrån en inköpsprocess som skiljer sig från den klassiska; han ser huvudsakligen fem steg: 1. Definiera > 2. Mäta > 3. Analysera > 4. Förbättra > 5….

Följ mig!

I en nyutgiven bok tar Folke Hasselmark oss på en odyssé i ledarskap. Han börjar på Sokrates tid då man använde samma ledarskap för djur, som för slavar – morot och piska. Sedan tar han oss på resa via industrialism till hur man kan leda kreativitet. Hasselmark införlivar begreppet följarskap för att definiera ledarskap. Det…