Inköpsbloggen

En inspirationskälla för professionella inköpare

Integration av försörjningskedjan

Det senaste seklet har visat en tydlig outsourcingtrend. Många gånger har det varit den mänskliga intuitionen som lett till att man börjat köpa istället för att producera själv. Men vi ska också tacka stora teoretiker, som exempelvis Ronald Coase. En del företag har dock fått så korta värdekedjor att de har svårt att upprätthålla sin konkurrenskraft på grund av att kedjan inte blir tillräckligt effektiv. Ledtider blir för långa, stora lager krävs och produktutvecklingen haltar, för att nämna några områden där vissa fått problem i konkurrensen mot andra.

En del ser frågan om leverantörsintegration mest som en IT-fråga. Lyckas man bara koppla ihop kunders och leverantörers affärssystem så kommer det att gå som smort. JIT-leveranserna rullar in, sänker lager och höjer effektivitet. Det brukar imponera på leankoordinatorer och svartbältare. Men hur är det med produktutvecklingen? Den är väl inte bara en en IT-fråga? Nej, detta är den stora utmaningen och det tål att fundera både en och två gånger över vilka som är nycklarna till framgång vid leverantörsintegration som omfattar produktutveckling.

I förra veckan försvarade Robin von Haartman sin avhandling med titeln Manufacturing Capabilities: Expendable Commodities or Catalysts for Effective Supply Chain Management. En av de forskningsfrågor som Haartman ställt lyder (i svensk översättning):

”Gör intern produktionsförmåga att leverantörsintegration blir mer effektiv i form av förbättrad prestationsförmåga hos företaget?”

Frågan kanske förvånar. Det är väl leverantörens produktionsförmåga inköpare intresserar sig för, inte den egna? Men frågan är berättigad;

Robin von Haartman vid disputationen

Robin von Haartman vid disputationen

Haartman pekar på ett par forskare (Teece och Pisano) som menar att det är viktigt att utveckla intern förmåga för att kunna ta till sig teknik från externa källor. Vidare har Haartman genom enkäter och statistik påvisat att de företag som har hög intern kompetens får ut mer resultat ur sitt arbete med leverantörsintegration.

 

I avhandlingen förs begreppet absorptiv förmåga fram som en framgångsfaktor vid integrering av försörjningskedjan. Absorptiv förmåga syftar på förmåga att inse värdet av kunskap, kunna ta den till sig och omsätta den kommersiellt. Det kanske låter självklart att man behöver sådan förmåga. Men i praktiken kanske det inte är så självklart om man råkat outsourca alltför mycket av den egna kompetensen. Det är alltså en parameter som en inköpare bör beakta i sin köpa-tillverka-analys.

Avhandlingen innehåller många intressanta iaktagelser och slutsatser för de som är intresserade av integrationsfrågor eller outsourcing. Ett gediget arbete som kan läsas på KTH:s hemsida via denna länk.

Ett stort grattis till Robin von Haartman!

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Läs mer om outsourcing


Dela med dig:
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Twitter
  • email
Skriv ut: Skriv ut:  
  • Ladda ner White paper

  • Verktyg för spendanalys

    Vill Du få kontroll över din inköpsvolym? Behöver Du ett verktyg för spendanalys?
    Spendency