Inköpsbloggen

En inspirationskälla för professionella inköpare

Värdekedjeanalys och kostnadsnedbrytning

Idag lyssnade jag på ett föredrag av inköpschef Andreas Müller som handlade om kostnadsnedbrytning och värdekedjeanalys. Inledningsvis sa Müller att tiderna med Quick Fix är över, dvs det går inte längre att bara rusa in i en förhandling och trycka ner priset, numera måste vi arbeta både metodiskt och långsiktigt för att nå kostnadsminskningar och lönsamhetsförbättringar.

Vad avser kostnadsnedbrytning har Müller identifierat att de främsta användningsområdena är förhandling, leverantörsutveckling och värdeanalys. Vad gäller värdeanalysen beskrev Müller verktyget VEVA, dvs Value Analysis, Value Engineering. VEVA-verktyget bygger på att produktens funktioner åsätts ett värde och de ingående komponenterna åsätts en kostnad. Därefter ställs värden mot kostnader för att avgöra inom vilka områden det finns störst förbättringspotential.

Ytterligare läsning om VEVA och leverantörsutveckling:
VEVA-analys
Leverantörsutveckling

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Läs mer om pris


Dela med dig:
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Twitter
  • email
Skriv ut: Skriv ut:  
  • Ladda ner White paper

  • Verktyg för spendanalys

    Vill Du få kontroll över din inköpsvolym? Behöver Du ett verktyg för spendanalys?
    Spendency