Inköpsbloggen

En inspirationskälla för professionella inköpare

Likheter mellan personalrekrytering och leverantörskvalificering

Jag kom i samspråk med en personalrekryterare om de dagliga bestyren och slogs då av likheterna mellan att rekrytera medarbetare och kvalificera nya leverantörer. Genom olika slags möten försöker man skaffa sig en bild av hur ett eventuellt samarbete skulle kunna fungera (eller inte fungera). Intyg och certifikat granskas. Referenser inhämtas. Arbetsprov avläggs. Allt för att se vilka starka och svaga sidor som finns. Skillnaden är kanske att jag som inköpare ska bedöma en hel organisation i taget; rekryteraren behöver bara bedöma en person åt gången. Likheter – stora eller små – men vad kan man lära sig från personalrekrytering som är användbart för inköpare?

Intressantast är kanske det som rekryteraren säger – att rekrytering handlar lika mycket om att välja rätt person som att få kandidaterna att välja en själv. Det handlar om att sälja in företaget/organisationen hos kandidaterna. Få tjänsten att låta så intressant som möjligt. Samma gäller för inköp. Det är inte inköparen som ensidigt väljer leverantör, utan denna ska också välja sin kund. Känna förtroende för en framtida affärsrelation. Finns det inte ett genuint förtroende kommer relationen att präglas av misstänksamhet och avtal kringgärdade av juridiska excesser. Tyvärr finns det en och annan inköpare som tycker att alla leverantörer ska stå på tå och går sen på som en buffel och ensidigt stakar ut vägen.

Ett annat intressant område från rekrytering är intervjutekniken. Här talar rekryterarna inte bara om vilka frågor som ställs, utan även HUR de ställs. Exempelvis ställer en rekryterare ibland frågor om familjeförhållanden. Framförs dessa på ett oförsiktigt sätt kan de väcka förargelse. Istället gäller det att långsamt bygga upp en förtroendefull dialog för att locka fram de svar man söker. Detta gäller även inköpare. Det kan finnas en rad känsliga frågor om företagets ekonomi, problem med andra kunder, skandaler etc. Svaren är viktiga, men tränger man in någon i ett hörn får man varken bra svar eller vunnet förtroende.

Det här var bara ett par reflektioner över kunskaper som skulle kunna hämtas från rekryteringsområdet. Sannolikt finns det många fler. Säkert är det också en och annan rekryterare som tänkt lika… kanske inte en slump att bloggen HR Sverige länkat hit…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Läs mer om leverantörsbedömning


Läs mer om personal


Dela med dig:
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Twitter
  • email
Skriv ut: Skriv ut:  
  • Ladda ner White paper

  • Verktyg för spendanalys

    Vill Du få kontroll över din inköpsvolym? Behöver Du ett verktyg för spendanalys?
    Spendency