| Blogginlägg

Likheter mellan personalrekrytering och leverantörskvalificering

Jag kom i samspråk med en personalrekryterare om de dagliga bestyren och slogs då av likheterna mellan att rekrytera medarbetare och kvalificera nya leverantörer. Genom olika slags möten försöker man skaffa sig en bild av hur ett eventuellt samarbete skulle kunna fungera (eller inte fungera). Intyg och certifikat granskas. Referenser inhämtas. Arbetsprov avläggs. Allt för att se vilka starka och svaga sidor som finns. Skillnaden är kanske att jag som inköpare ska bedöma en hel organisation i taget; rekryteraren behöver bara bedöma en person åt gången. Likheter – stora eller små – men vad kan man lära sig från personalrekrytering som är användbart för inköpare?

Intressantast är kanske det som rekryteraren säger – att rekrytering handlar lika mycket om att välja rätt person som att få kandidaterna att välja en själv. Det handlar om att sälja in företaget/organisationen hos kandidaterna. Få tjänsten att låta så intressant som möjligt. Samma gäller för inköp. Det är inte inköparen som ensidigt väljer leverantör, utan denna ska också välja sin kund. Känna förtroende för en framtida affärsrelation. Finns det inte ett genuint förtroende kommer relationen att präglas av misstänksamhet och avtal kringgärdade av juridiska excesser. Tyvärr finns det en och annan inköpare som tycker att alla leverantörer ska stå på tå och går sen på som en buffel och ensidigt stakar ut vägen.

Ett annat intressant område från rekrytering är intervjutekniken. Här talar rekryterarna inte bara om vilka frågor som ställs, utan även HUR de ställs. Exempelvis ställer en rekryterare ibland frågor om familjeförhållanden. Framförs dessa på ett oförsiktigt sätt kan de väcka förargelse. Istället gäller det att långsamt bygga upp en förtroendefull dialog för att locka fram de svar man söker. Detta gäller även inköpare. Det kan finnas en rad känsliga frågor om företagets ekonomi, problem med andra kunder, skandaler etc. Svaren är viktiga, men tränger man in någon i ett hörn får man varken bra svar eller vunnet förtroende.

Det här var bara ett par reflektioner över kunskaper som skulle kunna hämtas från rekryteringsområdet. Sannolikt finns det många fler. Säkert är det också en och annan rekryterare som tänkt lika… kanske inte en slump att bloggen HR Sverige länkat hit…

Bilväg under en tunnel

Bättre onboarding kan minska risk i leverantörsled

| Blogginlägg

I dagens globaliserade affärsvärld är hanteringen av risker i leverantörsbasen av avgörande betydelse för organisationers hållbarhetsarbete och framgång. Organisationer som vill fördjupa sitt samhällsansvar och säkerställa en etisk försörjningskedja måste aktivt hantera potentiella risker i leverantörsbasen. EU:s gröna giv och CSDDD Detta är något som EU har tagit fasta på i sin gröna giv vars…

Detaljbild på ett gäng personer som sitter vid ett konferensbord och har möte.

Att avsluta en leverantörsrelation i förtid

| Artikel

Leverantörsrelationer inleds normalt sett med en förhoppning om ett oproblematiskt samarbete under hela avtalstiden. Ofta tänker man sig en längre relation med avtalsförlängningar och en positiv utveckling. Men så blir det inte alltid. Det finns tillfällen då man till och med behöver avsluta en leverantörsrelation i förtid dvs innan avtalstiden löpt till ända.

Detalj av en grön plaststol i förgrunden, i bakgrunden syns grönska utanför ett stort fönster.

Hållbart inköp – tre steg för att påbörja hållbarhetsresan

| Blogginlägg

Hållbart inköp innebär i grunden att man även beaktar fördelar inte bara för ditt företag eller organisation utan att man även ser på effekten för samhället i stort. Detta innebär att man inte enbart tittar på pris utan även ser hur inköp minimerar såväl negativa sociala och miljömässiga effekter. Sett ur ett inköpsperspektiv har hållbarhet…