| Blogginlägg

Att skriva inköpsblogg

Några läsare har frågat var idéer, bakgrundsmaterial mm kommer ifrån. I vissa blogginlägg framgår ursprunget tydligt men inte alltid. Dessutom kan man fråga sig hur ämnena väljs ut. En del idéer kommer förstås från olika yrkesverksamma inköpare, vilka kanske inte vill ha sina namn listade här, så dessa får utelämnas. Men här kommer några av de skriftliga källorna för den som vill låta sig inspireras till en egen inköpsblogg:

Internationella inköpsbloggar
Det finns ett stort antal internationella bloggar som ligger mer eller mindre nära inköpsområdet. Dessa är en outsinlig källa till nya intressanta ämnen, frågeställningar etc. Här följer några intressanta bloggar:

Artikeldatabaser
Fördjupning i enskilda ämnen görs bäste genom att söka ut artiklar i olika databaser. Tyvärr kostar dessa lite, men söka är gratis:

Böcker

En del svenska böcker har tidigare nämnts här på bloggen, men utöver redan nämnda så finns det på det engelska språket en enorm flora att fördjupa sig i. Här följer några bra tips:

Till sist gäller det att koka ihop idéer, tankar, fakta mm. Här går det förstås att använda olika metoder, men en bra sådan är genom s.k. HyperCards. Detta är ett slags virtuellt kartotek som dessutom är en relationsdatabas. Korten kan spelas ut och kombineras på olika sätt. Så här kan en ”spelplan” se ut:

wordpress visitor

Mikrofon

Poddar: Att lyssna är det nya svarta

| Blogginlägg

Det är inte långt kvar till semestern för de flesta, och sommar förknippar många med sommarprat. Vi har kikat på hela listan och ser fram emot att lyssna på Peter Carlsson, vd Northvolt, Karin Bodin, vd Polarbrödsgruppen, och Claudia Olsson, vd Stellar Capacity, m.fl. Men om rastlösheten slår in och inköpshjärnan söker stimulans, varför inte…

Inköpslitteratur-på-EFFSOs-kontor-i-Sundbyberg

På litteraturfronten en hel del nytt

| Blogginlägg

En av fördelarna med att anställa nyexaminerade studenter är att de alldeles nyligen läst ett antal kurser – och rimligen tragglat sig igenom en hel bunt med inköpslitteratur! Senast i raden att börja som managementkonsulter på EFFSO Consulting är Gabriella Hamner och Gustaf Sagent. Eftersom båda läste diverse inköps-, supply chain- och logistikkurser under sina…

EFFSO Tools artikel

Kategoristyrt inköp – Lärdomar från IKEA

| Blogginlägg

I förra veckan kom Sveriges svar på Jonathan O’Briens lära om kategoristyrt inköp – i boken Kategoristyrt inköp delar författaren Magnus Carlsson sina erfarenheter från IKEA. Magnus utgår ifrån en inköpsprocess som skiljer sig från den klassiska; han ser huvudsakligen fem steg: 1. Definiera > 2. Mäta > 3. Analysera > 4. Förbättra > 5….