Poddar: Att lyssna är det nya svarta

Det är inte långt kvar till semestern för de flesta, och sommar förknippar många med sommarprat. Vi har kikat på hela listan och ser fram emot att lyssna på Peter Carlsson, vd Northvolt, Karin Bodin, vd Polarbrödsgruppen, och Claudia Olsson, vd Stellar Capacity, m.fl. Men om rastlösheten slår in och inköpshjärnan söker stimulans, varför inte lyssna på en av alla  inköpspoddar som dykt upp? Det är tydligt att fler och fler har satsat på poddformatet under coronapandemin. Vi konstaterar att Clubhouse-appen kanske inte blir så långlivad men att lyssna verkar ha blivit det nya svarta!

Om man söker på ”procurement”, ”purchasing” eller ”sourcing” bland poddar på t ex Spotify får man upp en riktigt omfattande lista (intressant nog finns det även musik-listor men det får vara ämne för ett annat inlägg!). Vi har gått igenom några av de globala och svenska inköpspoddar som vi tycker verkar mest relevanta.

Internationella inköpspoddar

Jonathan O´Brien är en av dem som under pandemin satsat på ljudformatet. I december 2020 startade han sin Procurement Show och har sedan dess producerat sex avsnitt. Tillsammans med inbjudna gäster poddar han om det ”nya normala” efter Corona, hållbarhet och förhandlingsteknik. Det senaste avsnittet från i juni 2021 heter ”Procurement in Pandemic”.

Sedan kan vi inte lista olika inköpspoddar utan att nämna Art of Procurement Podcast med Philip Ideson, som till skillnad från Procurement Show har funnits länge med nästan 400 avsnitt. Det senaste avsnittet är från häromdagen, 14 januari, och handlar om Deloitte’s CPO 2021 study. Men huruvida innehållet skiljer sig från deras många webinars har vi inte haft möjlighet att bedöma.

En annan internationell podd är Procurement Rising med Ardent Partners’ grundare, Andrew Bartolini: ” Our goal is to find people who are passionate about procurement and have progressive ideas/views to share and interesting stories to tell.” Podden startades i februari 2021 och det finns ett tiotal avsnitt. I det senaste avsnittet från i juni 2021 tar man upp några slutsatser från Ardent Partner’s egna CPO survey-undersökning. Och i avsnittet från den 18 februari 2021 intervjuar han Jacob Larsen, Director of Digital Procurement på Maersk Group, och som skrivit boken ”A Practical Guide to e-Auctions for Procurement”. Som för övrigt är en av våra gäster på EFFSOs kommande CPO Round Table i höst!

CIPS’ (Chartered Institute of Procurement & Supply) podd, Procurement and Supply Podcast, har producerat ca 40 avsnitt. Vissa avsnitt är dock mycket korta (2-3 minuter), andra ”lovar” mer än de levererar även om de låter intressanta. Här finns ämnen som ”Introduction to blockchain”, ”3D Printing, the impact on supply chains”, ”Procurement should lead rather than being led!”, ”Working through the coronavirus pandemic”, ”Career development”, ”Attracting and retaining talent” och ”Negotiation tips”, varvat med intervjuer.

Därutöver har vi stött på mer eller mindre nischade inköpspoddar, t ex The sourcing hero by Una som vill lyfta kvinnliga inköpschefer och kvinnliga inköpare. Den började sändas i augusti 2020 men har bara producerat ett par avsnitt.

För en mer utförlig lista: Top 20 Procurement Podcasts You Must Follow in 2021.

Svenska inköpspoddar

Bland svenska poddar måste vi nämna På tal om inköp med Helena Brynolfsson och Eva-Lotta Löwstedt Lundell. 13 avsnitt där det senaste är från januari 2021 och heter  ”Leverera, leverera, leverera. Och coronakris på det med Lisa Tamleht, inköpschef Ersta Diakoni.” Deras gäst, Lisa Tamleht, berättar om hur hon tog sig an utmaningarna under pandemin för att få fram skyddsutrustning och material samt hur de jobbade med försörjningen i verksamheten.

Övriga inköpspoddar  vi har stött på är något äldre. Inköpsresan, en livepodd från Göteborgs Stad om inköp och upphandling. Det finns tre avsnitt och där det senaste sändes 20 juni 2019.

Röster om upphandling är rätt spännande eftersom den startade tidigt. Fokus är här också på offentlig upphandling men vi kan inte hitta senare avsnitt än 2016. Det finns kanske möjlighet för någon att ta efter?

Sedan finns det poddar som i enskilda avsnitt har tagitat upp ämnet inköp och/eller upphandling. Som exempel kan nämnas Jobba, jobba, jobba en podcast av Elin Sobczak, som själv har en bakgrund inom inköp. I avsnitt 158: ”Allt du behöver veta om inköp” intervjuar hon sin f d lärare i inköp, Fredrik Axelsson, som driver Learn How To Source.

Konkurrensverkets podd Konkurrenten, började sändas redan 2015. I den diskuterar de sin verksamhet och frågor som har med konkurrens och upphandling att göra. Senaste avsnittet (avsnitt 53) är från 5 maj 2021: ”Hur ska regionernas upphandling av hyrpersonal i vården bli bättre?”. Positivt är att de publicerar textversionerna av podden och ibland även tidsangivelser som gör det lätt att leta upp ett specifikt ämna/avsnitt!

Ytterligare en podd som tagit upp ämnet offentlig upphandling är Tillväxtpodden. Värt att nämna är avsnitt 33 från 12 november 2020: Skapa tillväxt via offentlig upphandling.

Ovanstående lista är långt ifrån uttömmande men vi hoppas att ni som lyssnare hittar något som passar er. Nu är det bara att utrusta sig med ett par schyssta hörlurar och paxa platsen i hängmattan. Trevlig sommar!

På litteraturfronten en hel del nytt

En av fördelarna med att anställa nyexaminerade studenter är att de alldeles nyligen läst ett antal kurser – och rimligen tragglat sig igenom en hel bunt med inköpslitteratur! Senast i raden att börja som managementkonsulter på EFFSO Consulting är Gabriella Hamner och Gustaf Sagent. Eftersom båda läste diverse inköps-, supply chain- och logistikkurser under sina…

Kategoristyrt inköp – Lärdomar från IKEA

I förra veckan kom Sveriges svar på Jonathan O’Briens lära om kategoristyrt inköp – i boken Kategoristyrt inköp delar författaren Magnus Carlsson sina erfarenheter från IKEA. Magnus utgår ifrån en inköpsprocess som skiljer sig från den klassiska; han ser huvudsakligen fem steg: 1. Definiera > 2. Mäta > 3. Analysera > 4. Förbättra > 5….

Följ mig!

I en nyutgiven bok tar Folke Hasselmark oss på en odyssé i ledarskap. Han börjar på Sokrates tid då man använde samma ledarskap för djur, som för slavar – morot och piska. Sedan tar han oss på resa via industrialism till hur man kan leda kreativitet. Hasselmark införlivar begreppet följarskap för att definiera ledarskap. Det…