| Blogginlägg

Kan man utbilda sig till inköpare?

Om frågan ställdes för tio år sen så innehöll nog svaret en del omskrivningar. Visst fanns det kurser redan då, men under andra namn. Det var inte lika tydligt att man siktade på professionen inköpare. Under det senaste årtiondet har kurserna poppat upp som svampar. Man kan plocka ihop enstaka kurser i en valfri mix eller så kan man välja kompletta utbildningslinjer som ger bred inköparkunskap. Ganska intressant är att såväl ekonomisk, teknisk och juridisk fakultet erbjuder kurser med ganska likartat innehåll. Man kan fråga sig om de gamla disciplingränserna håller på att suddas ut?

Ekonomisk fakultet erbjuder inköpsrelaterade kurser inom ramen för marknadsföring, företagsekonomi och management. Ofta har utbildningarna en klart internationell prägel. Vanligen finner man de inköpare som utbildats sig som ekonomer inom detaljhandel, dagligvaror, konsumentprodukter mm, företrädelsevis på multinationella företag.

Teknisk fakultet erbjuder inköpsutbildning inom program för industriell ekonomi, logistik och supply chain. Man kan se klara kopplingar till tillverkning och givetvis finner man många av dem som skaffat sig teknisk utbildning inom tillverkande industri i synnerhet tekniska produkter.

Juridisk fakultet döljer inköpsutbildning under mer traditionella kursnamn som handelsrätt och kontraktsrätt, men väl så behövliga kunskaper för en inköpare. Vissa lärosäten har börjat erbjuda utbildningar inriktade på offentlig upphandling, vilken är en mer tydlig inköparroll. Inte förvånade finner man inköpare med juridisk bakgrund inom främst offentlig upphandling.

Andra fakulteter kan erbjuda kurser som kanske inte tillhör de traditionella inköparämnena, men väl värda att läsa. Exempelvis kan jag se främmande språk med affärsinriktning, retorik, skrivande eller programmering/systemering.

KY-utbildningarna dök upp 2002 och erbjuder kompletta inköpsutbildningar på en mängd orter. Utbildningarna som är tvååriga täcker de flesta områden som berörts ovan och torde därför ge en relativt stor bredd på inköparna. Eftersom utbildningarna fortfarande är relativt nya är det svårt att säga vilken roll dessa inköpare hamnat i. Kanske nån läsare som kan tipsa?

Enstaka kurser är en utomordentlig väg för den som redan har teoretisk grundutbildning och som vill specialisera sig inom inköp. Många lärosäten erbjuder kvällskurser och distanskurser vilka möjliggör för den yrkesverksamme att förkovra sig. Jag googlade fram några förslag nedan, men det finns många fler:

Gävle: Logistics and Supply management
Göteborg: Purchasing and Supply Management
Linköping: Inköp, Supply Chain och Logistik
Lund: Logistik, Inköp, Materialhantering, Verksamhetsutveckling
Södertälje: Inköp och Supply chain
Södertälje: Inköpslogistik
Stockholm: Offentlig upphandling

Närbild på ett par glasögon som ligger på en öppen anteckningsbok på ett bord.

Kompetensutveckling – skapa en lärande organisation

| Artikel

Kompetens är en av nycklarna till en framgångsrik organisation som effektivt skapar relevanta resultat. Det är inte något statiskt, utan det bör ständigt utvecklas. Kravet på utveckling kommer både från den föränderliga situation i vilken organisationen verkar och från medarbetarnas förväntningar. Kompetensutveckling behöver vara en del av organisationens kultur, och bör ske kontinuerligt på flera olika sätt.

EFFSO Tools artikel

Vad gör en kategoriledare?

| Blogginlägg

Vad gör en kategoriledare i en etablerad inköpsorganisation och vad gör hen inte? Om man vill förstå det behöver man ha en övergripande bild av inköpsorganisationen, en insikt i vilka andra inköpsroller där finns samt hur de förhåller sig till varandra. Givetvis behöver det även finnas en väl definierad inköpsprocess. Vår gästskribent, Fredrik Azmani, har…