| Blogginlägg

Kunskap sprider sig som ringar på vattnet

År 1832 kom världens första bok som handlade om inköp. Sedan dess har det producerats hyllmetrar på engelska, tyska med flera språk. På det svenska språket har det dock dröjt. Först 1955 publicerades den första boken på svenska och inte har det gått så snabbt därefter. Det är endast de 25 senaste åren som erbjudit lite fler titlar:

Detta kan givetvis förklaras med att Sverige är ett litet land i världens utkanter och att svenska språket är ett litet språk. Men man kan även på andra sätt se att intresset för inköp inte varit lika stort i Sverige som i övriga delar av världen. Exempelvis har antalet vetenskapliga artiklar från Sverige varit i stort sett obefintligt före 1970-talet. De första doktorsavhandlingarna på området kom först 1975. En svensk professur i ämnet fick vänta ända till 2005.

Men nu visar utveckling en starkt uppåtgående trend. Inte mindre än tolv svenska universitet och högskolor satsar på både forskning och utbildning inom inköpsområdet. Några har även särskilda professurer med tydlig inköpsstämpel.

K=Kurs(er), F=Forskning; inom inköp/supply chain

Effekten är given: Professorer utbildar doktorander. Doktorander utbildar studenter. Studenterna tar med sig kunskaperna ut i yrkeslivet och visar hur effektivt inköp kan bedrivas i praktiken. Förlorad tid kommer att tas igen!

Powerpoint med bildmaterial (öppnas i nytt fönster)

Så kan inköp möta utmaningen med höjda tullar

| Blogginlägg
7 minuter

Hur man än vrider eller vänder på det så har President Trumps utspel kring tullar påverkan på inköp. Och det är oavsett tullnivå. Om vi räknar konservativt kommer även de nya tullarna på 20% mot EU innebär stora utmaningar för de svenska företag som vill behålla sin konkurrenskraft på den amerikanska marknaden. I många leverantörskedjor…

Närbild på en kvinna som tittar in i en tillverkningsrobot i en fabriksmiljö.

Cost walk – Vad är det, hur går det till och när används det?

| Blogginlägg
7 minuter

”Cost walk” har använts inom fordonsindustrin i många år och hämtar inspiration från Toyotas ”eight wastes”. Den är ett effektivt sätt att samarbeta med leverantören för att reducera de totala kostnaderna för båda parter. Som namnet antyder handlar det om att ta en promenad för att härleda och förbättra kostnader i produktion som vi redan…

Utsnitt av ett bord med papper där det syns grafer, ett förstoringsglas bland annat.

Resultatinriktade inköpare – dags för cost-cut!

| Blogginlägg
6 minuter

Det är tuffa tider i många branscher och i takt med det märker vi på EFFSO hur kraven på snabba kostnadsminskningar ökar. Ofta vänds blicken då mot inköp och vad som kan göras med kostnaden för inköpta varor och tjänster. Men flera av våra kunder vittnar om en utmaning i att ställa om från den…