| Blogginlägg

Kunskap sprider sig som ringar på vattnet

År 1832 kom världens första bok som handlade om inköp. Sedan dess har det producerats hyllmetrar på engelska, tyska med flera språk. På det svenska språket har det dock dröjt. Först 1955 publicerades den första boken på svenska och inte har det gått så snabbt därefter. Det är endast de 25 senaste åren som erbjudit lite fler titlar:

Detta kan givetvis förklaras med att Sverige är ett litet land i världens utkanter och att svenska språket är ett litet språk. Men man kan även på andra sätt se att intresset för inköp inte varit lika stort i Sverige som i övriga delar av världen. Exempelvis har antalet vetenskapliga artiklar från Sverige varit i stort sett obefintligt före 1970-talet. De första doktorsavhandlingarna på området kom först 1975. En svensk professur i ämnet fick vänta ända till 2005.

Men nu visar utveckling en starkt uppåtgående trend. Inte mindre än tolv svenska universitet och högskolor satsar på både forskning och utbildning inom inköpsområdet. Några har även särskilda professurer med tydlig inköpsstämpel.

K=Kurs(er), F=Forskning; inom inköp/supply chain

Effekten är given: Professorer utbildar doktorander. Doktorander utbildar studenter. Studenterna tar med sig kunskaperna ut i yrkeslivet och visar hur effektivt inköp kan bedrivas i praktiken. Förlorad tid kommer att tas igen!

Powerpoint med bildmaterial (öppnas i nytt fönster)

Närbild på en arm som håller i en penna och som skriver på ett papper.

Hur du väljer avtalslängd – strategi framför slentrian

| Artikel
5 minuter

Hur lång tid ska vi teckna ett avtal på, är en rätt vanlig fråga. Svaret är att det beror på. Avtalslängden är inte bara ett val ”av gammal vana”, utan det är ett strategiskt val som påverkar både relationen med leverantören och din verksamhets flexibilitet. Här ger vi dig några konkreta tankar kring vad det beror på, och en enkel checklista som hjälper dig nästa gång du tecknar ett avtal.

Så kan inköp möta utmaningen med höjda tullar

| Blogginlägg
7 minuter

Hur man än vrider eller vänder på det så har President Trumps utspel kring tullar påverkan på inköp. Och det är oavsett tullnivå. Om vi räknar konservativt kommer även de nya tullarna på 20% mot EU innebär stora utmaningar för de svenska företag som vill behålla sin konkurrenskraft på den amerikanska marknaden. I många leverantörskedjor…

Fyra personer som sitter i möte

Värdefokus i sourcingplanering ökar inköps strategiska bidrag

| Blogginlägg

Under de senaste åren har vi sett en tydlig trend inom inköp där inköpsorganisationers fokus har förändrats. Inköp har gått från att fokusera på transaktioner och kostnadseffektivitet till att alltmer betrakta inköp som en strategisk funktion med potential att bidra till utveckling och långsiktigt värde.   I sin utvecklingsmatris beskriver Van Weele de olika utvecklingsstadier som…