| Blogginlägg

Hållbara affärer

I årtionden har mantrat för många inköpare varit konkurrensutsättning. Många har sett det som den universala nyckeln till kostnadssänkningar och kvalitetsförbättringar. Men för något decennium sen så var det några inköpare som började få problem. Tidigare fanns det ju ett överflöd av råvaror, produkter och leverantörer, och det vara bara att välja och vraka. Men helt plötsligt uppstod en ny trend med resursbrist på vissa områden. Främst rörde det sig om sällsynta grundämnen för specialapplikationer, men ändå. Trenden har fortsatt och spätts på av termen köparkonkurrens, dvs det är leverantörerna som konkurrensutsätter kunderna och inte tvärtom. Orsakerna är förstås flera; en del kanske vi kan förklara med en intelligent leverantörsmarknad, men i grund och botten så är jordens resurser  ändliga och håller på att ta slut.

Häromdagen gästade den berömde professorn Richard Lamming vår huvudstad. Lamming är inte bara känd för sina forskningsresultat utan även för några läsvärda böcker, exempelvis Strategic Supply Management och Beyond Partnership,  I samband med besöket hade ProSourcia anordnat ett seminarium på temat hållbara affärer; ett tema som bland annat berör ämnet resursbrist, men även socialt ansvar, miljöförstöring mm.

Det var en intresserad och frågvis skara som deltog i seminariet, och av frågorna att döma så kan man skönja olika agendor. Några tar det på största allvar att resurserna på vår överbefolkade planet håller på att ta slut, med andra kanske mer ser ordet hållbarhet som ett sätt att utveckla den egna affären. En annan kategori är de som bara vill utveckla sin egen professionalism.

Bland annat presenterade Lamming vad man skulle kunna kalla innovativa inköpsstrategier. Dessa strategier är medel på vägen mot hållbarare affärer. Några exempel ur hans förslagslista är:

  • Alternativa material
  • Leverantörsidéer
  • Returlogistik
  • Guanxi
  • Leasa, inte köpa
  • Designa för reparation
  • Upparbetning
  • Nytänkande processer
  • Policyutveckling

Här lanserar han ett par intressanta nyheter. Ta exempelvis Guanxi, vilken är en form av klanliknande nätverk, vars ursprung är kinesiskt. Detta är säkert en intressant metod att prova på oligopola leverantörsmarknader. Eller ta området returlogistik, vilket är föga så utforskat som klassisk logistik, lagerstyrning mm. Returlogistik är väl värt för den här bloggen att återkomma till. Att upparbeta utslitna detaljer var i ropet på det tidiga 1900-talet, men har alltmer kommit att ersättas av ”köp nytt”, men frågan är om inte pendeln kan komma att svänga tillbaka. Vi kanske kommer att se fler gammaldags inköpsstrategier komma tillbaka. Det kan exempelvis ligga när till hands att dagens starka outsourcingtrend svänger tillbaka till insourcing, för att skaffa sig full kontroll över värdekedjan.

Det här ämnesområdet ligger i den absoluta framkanten för alla som arbetar med inköp, sourcing eller vilken anskaffning som helst. Ämnet kan för en del uppfattas som abstrakt, men hur få år dröjer det inte tills de här frågeställningarna är hårda fakta och vardagsmat för alla inköpare?

En man i kostym står vid en tavla och pratar för en liten grupp människor som sitter vid ett bord.

Kategoristyrning för beslutsfattare

| Artikel

Vid implementering av kategoristyrning läggs det tid på att utbilda och träna kategoriteamets medlemmar men det som ofta missas är styr- och beslutsgrupper. De får sällan utbildning eller stöd i sina roller. För att kategoristyrning ska fungera fullt ut behöver de ha kunskap och förståelse, i kombination med förmåga, för att agera på ett sätt som driver arbetet framåt på ett bra sätt.

En yngre kvinna i mörkt hår står vi en whiteboardtavla och pekar på ett pappersark som är uppsatt. Det ser ut som ett sorecard.

Kategoriledare – tjänst eller roll

| Blogginlägg

De flesta organisationer som inför ett kategoristyrt arbetssätt för att öka inköpsfunktionens bidrag till organisationens mål brottas med vad en kategoriledare är. Är det en fast tjänst eller är det en projektspecifik roll? Jag ska här försöka att dela med mig av mina tankar. För att göra en lång historia kort så citerar jag Nalle…