| Blogginlägg

Att ta sig bortom punktuppställningarna

Powerpoint är ett ämne som vi inköpare ständigt återvänder till – kanske för att kommunikation och influens står så högt på vår agenda. Trots det – varför är det så svårt att få ihop en riktigt bra presentation?

Man kan börja med att studera andras presentationer, då inser man fel, som man säkert gör själv. Det allra vanligaste bristen är att presentatören använder powerpoint som ordbehandlare, med resultatet att åhörarna får ett överflöd av information. Det belystes här på bloggen för ett par år sedan med den uppmanande tesen: Mindre är mer. I förlängningen av det flödesskrivande beteendet används slajdsen ibland som manus och presentatören högläser det som åhörarna redan hunnit läsa. Åhörarna finner presentatören tämligen ointressant.

Men hur gör man?

Aristoteles beskrev faktiskt redan för 2400 år sedan hur man gör en powerpointpresentation. Han kallade det poetik. dvs. berättarteknik. Han menade att berättelsen skulle ha tre akter: början, mitt och slut, vilka skulle struktureras på ett visst sätt. Och här kommer poängen, man måste först tänka igenom och skriva sitt manus, innan man väljer de visuella påverkansmedlen.

Cliff Atkinson har tagit fasta på Aristoteles lära i sin bok bortom punktuppställningarna. Här har han utvecklat en powerpointmetodik där presentationen delas in i tre akter. Den första akten etablerar berättelsen i form av miljö, konflikt, personer etc. I den andra akten utvecklas berättelsen i form av personernas aktioner och reaktioner. Och i akt tre avslutas berättelsen med ett budskap. Det här kanske låter enkelt. Men just att tänka igenom berättelsen innan man ritar sin powerpoint kommer att göra den mer fokuserad.

På bokens hemsida finns en rad verktyg som man kan använda för att utveckla sin egen powerpointberättelse i aristotelisk anda. Till exempel finns en bra berättelsemall.

Atkinsons bok är genialisk. Klassisk teori och praktik införlivas i ett modernt media. Köpen därför boken Beyond Bullet Points på någon av följande länkar:

CDON: 159 kr

Adlibris 228 kr

Bokus 227 kr

EFFSO Tools artikel

Så här sätter du upp ditt inköpsintranät

| Blogginlägg

Vilken inköpsorganisation har inte ett intranät i dag? Nog ingen som sträcker upp handen. Men kvaliteten varierar och tyvärr läggs för lite tid på detta så viktiga område. Men hur ska man gå till väga? Nyligen var jag på ett seminarium om webbsidor. Det talades om puffar och pushar. Hur man ska sköta systemintegration, masterdata…

EFFSO Tools artikel

Hur du lyckas med en kontrakts-kick-off

| Blogginlägg

Efter många manglingar torkade till sist bläcket på kontraktshandlingarna… och nu skulle jag vilja luta mig tillbaka för att bara låta andra ta över rodret. Men just att lämna över, vidga samlingen och integrera alla i arbetet är inget arbete som man får ta lätt på. Det är en längre process som gärna startar med…

EFFSO Tools artikel

Dåtid, nutid, framtid

| Blogginlägg

Genom att blicka bakåt kan vi se framåt. Nästan all strategisk analys bygger på att undersöka nuläget och vad i historien som lett oss hit. Våra traditionella inköpsanalyser gör det på ett vetenskapligt vis. Men så vetenskapligt behöver det egentligen inte vara, utan man kan också gå  enkelt till väga. Konsultföretaget The Grove har tagit…