Inköpsbloggen

En inspirationskälla för professionella inköpare

V-modeller

Det blir allt vanligare med s.k V-modeller i leveranskontrakt av mer komplex karaktär. Syftet är att beskriva en del av leveransprocessen. Oftast handlar det om att visualisera vissa delar av kvalitetssäkringen, men en del använder den även för att beskriva optimering av livscykelkostnaderna. En klassisk V-modell kan se ut på följande sätt:

I vissa branscher har de till och med gått lite inflation i V-processer. Leveransavtalen kan innehålla allt från W-processer till att vartenda litet delprojekt får sin V-process. Tendensen är som tydligast i säkerhetsorienterade branscher.

Vad är det som gör V-modeller så populära? Det som sannolikt attraherar många är att V:na kopplar ihop aktiviteter i processens förberedande stadier med de i kvalitetssäkrande stadier. För att kunna kvalitetssäkra tvingas man att tidigt sätta upp krav för det som ska kvalitetssäkras. Det kanske inte alltid är så lätt, ty det är många som hellre kvalitetsäkrar mot en otydlig referensram. Men V:et uppmanar till att tänka till före.

Frågan är om V-modellen skulle kunna användas i andra inköpsprocesser än leveransprocesser? Jo, det går säkert att finna många användningsområden. Ta exempelvis en upphandlingsprocess; den är i allra högsta grad en kvalitetssäkringsprocess. Så här skulle en V-modell för upphandling kunna se ut:

Powerpoint med bilderna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Läs mer om avtal


Läs mer om inköpsprocess


Dela med dig:
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Twitter
  • email
Skriv ut: Skriv ut:  
  • Ladda ner White paper

  • Verktyg för spendanalys

    Vill Du få kontroll över din inköpsvolym? Behöver Du ett verktyg för spendanalys?
    Spendency