Inköpsbloggen

En inspirationskälla för professionella inköpare

Inköpsspelet 1.0

Igår handlade bloggen om motivation – hur man motiverar sina leverantörer. Men motivation handlar även om hur man sporrar medarbetarna. Och här kommer vi in på ett ännu svårare område och det är inlärning. För vi kan ju vara hur motiverade som helst att lära oss något, men det fastnar ändå inte. Förvisso kan en inköpare alltid slå i böckerna när man glömt något, men inköp kräver även ett visst mått av intuition. Vissa saker måste bara sitta i ryggmärgen.

Lek är både en erkänd motivationskapare och effektiv inlärningsmetod. Det kan gå till på många sätt. Till exempel är förhandlings- och rollspel särskilt populära i inköparkretsar. Bloggen har i det avseende beskrivit hållbarhetsspelet och förhandlingsträning. Klassiska spelplaner likt Monopol förekommer också, så låt oss titta in i detta område:

Utifrån idéerna i ett riskspel från inköpsavdelningen på ett större svenskt företag i verkstadsbranschen har bloggen skapat ett inköpsspel som illustrerar den sortens spel. Så här ser spelplanen ut:

inkopsspelet

Det här är ett spel som utgår ifrån en ganska traditionell inköpsfilosofi, dvs att inköpsverksamheten bygger på transaktioner, där inköparen spelar med pengar och risker för att få största möjliga utbyte. Låt oss därför kalla spelet nivå 1.0, så att framtiden kan rymma högre nivåer och andra dimensioner.

Ladda ner spelplan, instruktioner mm på följande länk: Inköpsspelet 1.0

God spellycka!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Läs mer om spel


Dela med dig:
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Twitter
  • email
Skriv ut: Skriv ut:  
  • Ladda ner White paper

  • Verktyg för spendanalys

    Vill Du få kontroll över din inköpsvolym? Behöver Du ett verktyg för spendanalys?
    Spendency