Inköpsbloggen

En inspirationskälla för professionella inköpare

Grön sourcing

Lisa Ellram är bland annat känd för sina många vetenskapliga artiklar inom inköpsområdet. Nu har hon medverkat i ett par nyutgivna böcker, varav den ena handlar om grön sourcing. Det är en ganska vetenskaplig bok som ganska kortfattat sammanfattar de viktigaste slutsatserna inom detta område.

När man läser denna bok inser man att grön sourcing fortfarande för en aningen trevande tillvaro. Det påminner lite om 80/90-talet när kvalitetsmetoder skulle övergå från att bara vara kostsamma kontrollplaner och dyrbar testutrustning, till att bli värdeskapande metoder som verkligen ledde till förbättringar. Besiktningsmän och kvalitetsinspektorer skolade om sig till svarta bälten, leankoordinatorer, kaizengurus mm. Det är samma sak vi nu börjar se på miljöområdet. Hitintills har det handlat ganska mycket om att ställa upp dyrbara produktkrav, ibland pådyvlade av statsmakter. Men nu börjar man skönja strategier. Strategier som verkligen bidrar till att skapa värde och sparar pengar. Ett grönt tänkande kan faktiskt vara en besparingsstrategi.

Exempelvis tar Ellram upp nedanstående strategipyramid i sin bok. Andra författare har skissat upp liknande hierarkier. Enkelt – men här har vi faktiskt en alldeles utomordentlig strategivalsmetod som både kan bidra till en grönare värld och spara pengar.

Gron_sourcingVad kommer att hända härnäst? Sannolikt kommer vi att få se fler gröna strategivalsmetoder. Kanske en grön kvadrantanalys som slår ut Kraljic. Vi kommer förhoppningsvis att få se någon verksamhetsfilosofi i likhet med six-sigma – men nu med en ny betydelse för grönt bälte. Kanske får vi se en syntes mellan grön sourcing och lean. De har i vart fall den gemensamma nämnaren resurssnålhet. Framtiden får utvisa!

Lisa Ellrams bok Sourcing to Support the Green Initiative finns på Adlibris för 260 kr. Den är ganska kort (dvs resurssnål) och sammanfattar mest vad andra författare kommit fram till.

Powerpoint med bildmaterial

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Läs mer om grön sourcing


Läs mer om litteratur


Dela med dig:
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Twitter
  • email
Skriv ut: Skriv ut:  
  • Ladda ner White paper

  • Verktyg för spendanalys

    Vill Du få kontroll över din inköpsvolym? Behöver Du ett verktyg för spendanalys?
    Spendency