Inköpsbloggen

En inspirationskälla för professionella inköpare

Tilläggsvillkor i fakturor och andra dokument

Visst retar man sig på leverantörers ofog att peta in nya avtalsvillkor i fakturor och annan korrespondens. Ibland är det klausuler om dröjsmålsräntor andra gånger är det referenser till hela standardavtal. Ett klassiskt exempel är fakturor med tilläggsvillkoret ”anmärkningar skall lämnas inom 8 dagar”. Frågan är vad som händer om vi inte hinner anmärka inom 8 dagar? Jämför med vad Köplagen 47§ säger:

47 § Har köparen fått en räkning, är han bunden av det pris som har angetts i räkningen. Detta gäller dock inte, om han inom skälig tid meddelar säljaren att han inte godkänner priset, om ett lägre pris följer av avtalet eller om det fordrade beloppet är oskäligt.

Dvs om det finns ett avtal i bakgrunden så går detta före. Denna tes styrks av uppslagsverket KARNOVs snabbkommentar:

För att neutralisera rättsverkan av en faktura kan köparen reklamera mot denna inom skälig tid. Vad som avses med skälig tid får avgöras med hänsyn till sådana omständigheter som varans art, vilken marknad den köptes på samt mer eller mindre etablerad branschpraxis. Trots försummad reklamation kan köparen komma undan fakturapriset om ett lägre pris följer av avtalet eller – om inte heller detta går att visa i det enskilda fallet – om fakturapriset är oskäligt högt.

Finns det ett avtal i bakgrunden kan vi alltså ta det ganska lugnt i vår fakturafrist som kanske är 30 dagar eller mer. Problemet infinner sig förstås om det inte finns ett tydligt avtal mellan parterna… det kanske är så att vi har en organisation som gör vilda telefoninköp, då blir det extra viktigt att vara vaksam med fakturorna.

En gång såg jag en leverantör som hade gjort iordning en reklamationsblankett för garantiärenden. Vällovligt initiativ om det inte vore för att det smög in sig några finstilta rader avtalsvillkor som skiljde sig från ramavtalets garantibestämmelser. Intet ont anande personal med mer operativt ansvar skrev friskt under blanketten. Nu kan man inte förutspå hur en eventuell tvist skulle sluta, men det är helt klart en risk att skriva på dokument som innehåller nya avtalsvillkor. Här gäller det alltså att ha hela organisationen kommer till insikt om att avtal inte enbart är de där paraferade sidorna juridisk text, parterna kan åberopa annan korrespondens också.

Läs även det närliggande inlägget om passivitet och konkludent handlande

3 kommentarer Tilläggsvillkor i fakturor och andra dokument

 1. >Man skall inte blanda ihop 47 §, som handlar om det fakturerade priset, med 32 §, som handlar om reklamationer mot fel i varan. Tillägget att anmärkningar skall göras inom åtta dagar – vilket om det bara finns i fakturan i princip saknar egen juridisk relevans – avser ofta reklamationer mot fel i varan snarare än att det fakturerade priset skulle vara felaktigt. Däremot kan en sådan bestämmelse få en indirekt relevans för avtalet, eftersom den trots allt är bevisning – låt vara inte överväldigande stark sådan – om att avtalet har ett visst innehåll.

 2. >Tack för förtydligandet.Det finns förvisso många varianter på detta tema. En variant som är vanligt förekommande är "Invändningar mot fakturan inom 8 dagar.". Med denna skrivning menar man nog snarare invändning mot pris, betalningsfrist eller något annat i fakturan.

 3. Henrik Larsson

  Intressant läsning här tack för det.
  Har en fråga till i närområdet kring detta.
  Alltså får ett företag skriva följande ”Betalning skall erläggas inom 8 dagar” ?
  Jag har läst någonstans att man har 30 dagar om inte överenskommelse skapats av parterna?
  Just i detta fall så gällde det en parkeringsbot och jag tycker inte att det verkar ok att hålla på med dessa tider för betalning hur som helst.
  Sist fick jag 10 dagar på mig.
  Tacksam för svar av någon som vet Med Vänlig Hälsning Henrik

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Läs mer om avtal


Läs mer om villkor


Dela med dig:
 • Facebook
 • LinkedIn
 • Twitter
 • email
Skriv ut: Skriv ut:  
 • Ladda ner White paper

 • Verktyg för spendanalys

  Vill Du få kontroll över din inköpsvolym? Behöver Du ett verktyg för spendanalys?
  Spendency