Inköpsbloggen

En inspirationskälla för professionella inköpare

Periodiska systemet

PEA beskrev beskrev på ett ypperligt sätt varför och hur inköpare kan bli vassa säljare i olika avseenden. Jag tänkte vara lite mer praktisk och skriva om ett av säljarens vanligaste arbetsverktyg PowerPoints slajdshow. Förvisso är jag inte odelat entusiastisk till att sitta i timmar och titta på slajds med punktuppställningar som bara sammanfattar det talaren säger. Nej, det ska vara ett fåtal, kärnfulla slajds som förmedlar ett budskap. I bakhuvudet har jag också en känd PowerPoint-motståndare, ABBs koncernchef Jürgen Dormann som skrev följande till alla sina anställda:

”Jag vill inte bli insåld när vi diskuterar verkliga affärsfrågor inom företaget. Jag vill inte ha egen-marknadsföring; Jag vill att någon lägger fram problemen för hand så att vi kan studera dem och finna lösningar.”

Därefter bannlyste han PowerPoint inom hela koncernen. Kanske radikalt, men han har gjort ABB mycket framgångsrikt på senare år.

Nåväl, nog med förmanande ord. Det kan vara ganska kul att rita inspirerande slajds. De vanligaste brukar vara pyramider, kvadranter, prismor, polygoner, cykler, flöden, simbanor och några till. En helt enastående samling av visualiseringsmetoder har sammanställts av Ralph Lengler och Martin Eppler; de kallar den Periodiska systemet. De skapar sex olika klasser av visualiseringar:

 • Datavisualisering
 • Informationsvisualisering
 • Konceptvisualisering
 • Strategivisualisering
 • Visualisering av metaforer
 • Sammansatta visualiseringar

Låt dig inspireras av deras sammanställning på följande länk:
Visualiseringarnas periodiska system

Läs särskilt de radioaktiva elementen i blå rutor; där har vi Porters klassiker, Ishikawa, Bostonmatrisen m.fl.

3 kommentarer Periodiska systemet

 1. >Superbt!!!Den länken kommer jag att hålla levande.Själv har jag tro på att använda slajds (snyggt nyord) för att förstärka eller förtydliga ett resonemang. Därför är de vanligaste illustrationerna som jag använder: fyrfältare, linje/stapel/cirkeldiagram, flöden och tidslinjer.En nyckel är att inte sträva efter att hitta på nya format. En av nycklarna som jag ser det är att de man visar en bild för ska kunna känna igen sig i formatet. Då kan de fokusera på innehållet och kvaliteten i resonemanget/förståelsen kan bli högre.

 2. >Vilket bra inlägg!

 3. >Tack! Annars så råder lite inspirationstorka just nu.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Läs mer om kommunikation


Läs mer om retorik


Dela med dig:
 • Facebook
 • LinkedIn
 • Twitter
 • email
Skriv ut: Skriv ut:  
 • Ladda ner White paper

 • Verktyg för spendanalys

  Vill Du få kontroll över din inköpsvolym? Behöver Du ett verktyg för spendanalys?
  Spendency