Inköpsbloggen

En inspirationskälla för professionella inköpare

Offentlig upphandling – LOU och LUF

Boksäsongen, dvs vinterhalvåret, närmar sig med stormsteg och nu gäller det att bunkra litteratur.

I maj kom Andrea Sundstrand ut med boken Offentlig upphandling som är en utmärkt grundbok för inköpare som just hoppat in på nytt jobb där LOU/LUF behöver efterlevas. Boken liknar Kristian Pedersens bok Upphandlingen grunder, men är betydligt mycket mer lättläst. Sundstrands språk är mer emfatiskt än Pedersens, vilket gör det lätt att hitta i boken. Sundstrand har också lyckats fånga upp den allra senaste lagstiftningen. Juridisk litteratur är ju ofta färskvara som måste förnyas, men Sundstrand har, genom att studera lagförslag mm, lyckats få med lagar som trätt ikraft även efter bokens utgivning. Exempelvis har hon fått med den nya 15%-regeln för direktupphandling som kom i juli.

Den här typen av juridisk litteratur håller sig ofta ganska tajt med lagstiftningen, dvs den talar mycket om vad som enligt lag är tillåtet eller påkallat att göra. Allt praktiskt däremellan nämns mer sparsamt. Ta exempelvis de sex upphandlingsförfarandena; om dessa nämns det sparsamt vilka för- och nackdelar som finns. Praktiska råd om hur man planerar och organiserarar upphandlingar finns inte alls, lika lite om hur man skriver ett bra förfrågningsunderlag eller en utvärderingsmall. Den kunskapen får man söka på annat håll.

Bland bokens granskare finns min favoritlärare Rolf Höök (på Juridicum), vilket borgar för en hög kvalité.

Köp boken på Adlibris:
Offentlig upphandling – LOU eller LUF

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Läs mer om litteratur


Dela med dig:
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Twitter
  • email
Skriv ut: Skriv ut:  
  • Ladda ner White paper

  • Verktyg för spendanalys

    Vill Du få kontroll över din inköpsvolym? Behöver Du ett verktyg för spendanalys?
    Spendency