Inköpsbloggen

En inspirationskälla för professionella inköpare

Implementation av inköpssystem

Idag höll Professor Björn Axelsson ett seminarium om aktuell forskning inom inköpsområdet. Bland annat berördes områden som exempelvis ’Open Book’-relationer, leverantörsinvolvering och offentlig upphandling. Den del som verkade fånga mest intresse var presentationen av forskning kring implementation av inköpssystem.

Hur många historier har man inte hört eller själv upplevt som handlat om just svårigheter vid implementation av olika typer av e-sourcing-verktyg…. Nu finns det svart på vitt i en avhandling. Något som jag måste säga är en efterfrågad motvikt till den massiva reklamen från systemleverantörer som bara framhåller fördelar och enkelhet. Vi kanske börjar se mer nyktert på verkligheten och inser att implementation av inköpssystem tar kraft.

Jag fångade en del av resonemanget i ett videoklipp, men jag har klippt bort alla frågvisa åhörare, eftersom de inte blivit tillfrågade om medverkan i klippet, därav har klippet blivit lite hoppigt.

6 kommentarer Implementation av inköpssystem

 1. >Är det möjligen Katarina Arbins doktorsavhandling "Individual information system acceptance behaviour – an electronic ordering system case" från maj 2009 som Björn refererar till? Jag kan i vilket fall rekommendera en snabbgenomläsning av ovan nämnd avhandling.

 2. >Jag skrev inte ner titeln, men författaren till doktorsavhandlingen heter mycket riktigt Katarina Arbin.Jag ska undersöka om man inte skulle kunna göra en lite djupare recension av avhandlingen här på bloggen. Den innehåller uppenbarligen frågeställningar som berör många inköpare.

 3. >Vore mycket bra med en genomlysning av Katarina Arbins avhandling här. Jag hörde henne presentera delar av den i torsdags och det gav mersmak.

 4. >Avhandlingen verkar onekligen populär. Jag försökte låna den på Handelshögskolans bibliotek, men det är kö.

 5. >Avhandlingen går även att beställa för 300 kr + moms på http://www2.hhs.se/efi/summary/782.htm

 6. >Tack! Det blir till att göra ett "vilt köp" :-)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Läs mer om e-sourcing


Läs mer om video


Dela med dig:
 • Facebook
 • LinkedIn
 • Twitter
 • email
Skriv ut: Skriv ut:  
 • Ladda ner White paper

 • Verktyg för spendanalys

  Vill Du få kontroll över din inköpsvolym? Behöver Du ett verktyg för spendanalys?
  Spendency