Inköpsbloggen

En inspirationskälla för professionella inköpare

SAPs vitbok för införandet av e-sourcing

SAP har givit ut en ganska intressant vitbok om e-sourcing som de kallar Six Best Practices to Ensure E-sourcing adoption. I boken sätter de likhetstecken mellan e-sourcing och anbudsgivning/e-auktioner. En definition som är snäv, men den gör inte boken desto mindre intressant. På samma sätt som IBX så glömmer SAP bort det viktiga faktumet att e-auktioner bara passar i kraljicmatrisens vänsterfält, Standard och Hävstång (läs mitt inlägg Purchasing Transformation).

Boken ger sex huvudsakliga tips för införandet av e-sourcing-lösningar:

 • Använd incitament och mandat
 • Kundanpassa utbildningsprogrammet
 • Gör det enkelt
 • Säkerställ tidiga framgångar
 • Välj rätt kommunikationsmedel
 • Mät nyckeltal

Jag fastnade för kapitlet ”Gör det enkelt”.  Ser man sig omkring så är det inte alltid anskaffningsorganisationer gör så. Folk vill uppfinna hjulet på nytt, frångå standarder, gräva ner sig i intetsägande analyser etc etc. Jag undrar ibland över drivkraften; handlar det om att påvisa existensberättigande, uppnå perfektionism eller vad.

I vitboken tar SAP upp utformandet av RFI/RFP/RFQ-mallar, på ren svenska ”förfrågningsunderlag”. SAP menar att man bör bygga upp bibliotek med standardiserade mallar som passar för olika inköpskategorier. Jag gillar deras trix att studera vilka texter som ofta utsatts för ”copy and paste”, dessa kan sägas utgöra byggstenar i standardmallarna. Visst kan det bli lite diskussionklubb när man skapar sina standardmallar, men sen bör det bli streck i debatt.

Förenkling för mina tankar till ett känt Albert Einstein citat: ”Gör saker så enkelt som möjligt, men inte enklare”. Tänkvärt, det kan nog anses tillämpbart vid anskaffning av varor och tjänster.

Läs hela SAPs vitbok på följande externa länk:
SAPs vitbok för e-sourcing

2 kommentarer SAPs vitbok för införandet av e-sourcing

 1. >Jag hävdar med bestämdhet att inköpsorganisationen i många större företag/organisationer till 30-40% bestående av "komplikationister", dvs folk som (i all välmening) uppfinner hjulet, eller folk som sitter med extra arbetsbörda pga föregående kategori.

 2. >Vet inte om jag håller med om att de sätter likhetstecken mellan eSourcing och e-auktion. Definierar man eSourcing som systemstöd för RFI, RFP, RFQ eller auktion (vilket verkar vara standard på de flesta bloggar iallafall) så kan ju ett sådant system användas oavsett hemvist i Kraljic. När det gäller auktioner håller jag med om att de passar bäst i vänstra halvan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Läs mer om avtal


Läs mer om e-sourcing


Dela med dig:
 • Facebook
 • LinkedIn
 • Twitter
 • email
Skriv ut: Skriv ut:  
 • Ladda ner White paper

 • Verktyg för spendanalys

  Vill Du få kontroll över din inköpsvolym? Behöver Du ett verktyg för spendanalys?
  Spendency