| Blogginlägg

SAPs vitbok för införandet av e-sourcing

SAP har givit ut en ganska intressant vitbok om e-sourcing som de kallar Six Best Practices to Ensure E-sourcing adoption. I boken sätter de likhetstecken mellan e-sourcing och anbudsgivning/e-auktioner. En definition som är snäv, men den gör inte boken desto mindre intressant. På samma sätt som IBX så glömmer SAP bort det viktiga faktumet att e-auktioner bara passar i kraljicmatrisens vänsterfält, Standard och Hävstång (läs mitt inlägg Purchasing Transformation).

Boken ger sex huvudsakliga tips för införandet av e-sourcing-lösningar:

  • Använd incitament och mandat
  • Kundanpassa utbildningsprogrammet
  • Gör det enkelt
  • Säkerställ tidiga framgångar
  • Välj rätt kommunikationsmedel
  • Mät nyckeltal

Jag fastnade för kapitlet ”Gör det enkelt”.  Ser man sig omkring så är det inte alltid anskaffningsorganisationer gör så. Folk vill uppfinna hjulet på nytt, frångå standarder, gräva ner sig i intetsägande analyser etc etc. Jag undrar ibland över drivkraften; handlar det om att påvisa existensberättigande, uppnå perfektionism eller vad.

I vitboken tar SAP upp utformandet av RFI/RFP/RFQ-mallar, på ren svenska ”förfrågningsunderlag”. SAP menar att man bör bygga upp bibliotek med standardiserade mallar som passar för olika inköpskategorier. Jag gillar deras trix att studera vilka texter som ofta utsatts för ”copy and paste”, dessa kan sägas utgöra byggstenar i standardmallarna. Visst kan det bli lite diskussionklubb när man skapar sina standardmallar, men sen bör det bli streck i debatt.

Förenkling för mina tankar till ett känt Albert Einstein citat: ”Gör saker så enkelt som möjligt, men inte enklare”. Tänkvärt, det kan nog anses tillämpbart vid anskaffning av varor och tjänster.

Läs hela SAPs vitbok på följande externa länk:
SAPs vitbok för e-sourcing

Detaljbild på ett gäng personer som sitter vid ett konferensbord och har möte.

Att avsluta en leverantörsrelation i förtid

| Artikel

Leverantörsrelationer inleds normalt sett med en förhoppning om ett oproblematiskt samarbete under hela avtalstiden. Ofta tänker man sig en längre relation med avtalsförlängningar och en positiv utveckling. Men så blir det inte alltid. Det finns tillfällen då man till och med behöver avsluta en leverantörsrelation i förtid dvs innan avtalstiden löpt till ända.

EFFSO Tools artikel

Ramavtal, avropsavtal

| Artikel

Vad är ett ramavtal? Ramavtal är ett samlingsbegrepp för köpeavtal som bildar ramverk för kommande köp av generisk natur. Ramverket i sig liknar vilket annat köpeavtal som helst, med allmänna och särskilda avtalsvillkor. Det som gör avtalet till ramavtal är de särskilda villkor som reglerar avrop av kommande köp. Det är dessa avropsorder som binder…