Inköpsbloggen

En inspirationskälla för professionella inköpare

Sourcing Reloaded

Häromdan var jag på ett seminarium arrangerat av Booz&Co och fick då deras senaste bok som heter Sourcing Reloaded, Targeting Procurement’s New Strategic Agenda. Detta lilla alster är en utmärkt inspirationskälla för nybliven CPO eller inköpschef i en lite större organisation. Denna innehåller förvisso en hel del skåpmat om inköpsorganisation, inköpsprocesser, riskanalyser, beslutsfattande, köpa/tillverka men även en del näringsriktiga nyheter.

Mest intressant finner jag sista kapitlet som fritt översätt heter: Från skrivbordet, ner i fickan: Behåll inköpsbesparingarna. Författarna tar upp problematiken med att få planerade besparingar att gå vidare via skrivbordet, ner i fickan (kassan) för att till sist synas på sista bokslutsraden. Precis som jag antydde häromdan med powerpointpengar så ser författarna problem med ”läckage” längs vägen och att vi bara får se visionära planer.

Författarna ger fyra huvudorsaker till läckage: 1.Överoptimism beroende på bristfällig analys av besparingspotentialer. 2.Överbudgetering för att kunna uppvisa fiktiva besparingar. 3.Bristfällig behovsstyrning och avtalsefterlevnad, dvs behoven styrs inte mot befintliga avtal och prisöverenskommelser. 4.Förändringar i ’base line’ beroende på att leverantörer lyckas föra vidare inflation, valutor eller prisfluktuationer.

I förlängningen ger man förslag på några metoder och verktyg som inköparen kan använda för att uppnå besparingar. Här tycker jag det mest intressanta är deras Sample Procurement Saving Initiative Project Sheet, dvs Blankett för projektinitiativ avseende inköpsbesparingar (se sidan 167).

Boken kan köpas för USD 19.95, eller för den priskänslige att laddas ner gratis på följande länk:
Sourcing Reloaded

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Läs mer om litteratur


Dela med dig:
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Twitter
  • email
Skriv ut: Skriv ut:  
  • Ladda ner White paper

  • Verktyg för spendanalys

    Vill Du få kontroll över din inköpsvolym? Behöver Du ett verktyg för spendanalys?
    Spendency