Inköpsbloggen

En inspirationskälla för professionella inköpare

Processkartor – inköpsprocesser

Jag har fortsatt att fundera på hur man kan åskådliggöra sina inköpsprocesser. Till att börja studerade jag en del litteratur för att se vilka symboler som används mest. Jag kom fram till en samling om ganska exakt tio symboler som verkar vara gängse:

I ett nästa steg kopplas aktiviteter, dokument etc till olika delar av intern och extern organisation. Häromdan berörde jag den så kallade engagemangsmatrisen eller RACI-matrisen som ett sätt att koppla ihop aktivitet och organisation. Ett annat traditionellt sätt är processdiagram där symboler läggs ut på olika rader beroende på vilken enhet som är inblandad:

Six Sigma är en populär verktygslåda ur vilken många projektledare och inköpare hämtar verktyg. Där fann jag en presentationsmodell som heter LIPUK (engelska SIPOC) vilken syftar till att koppla ihop informationsflöden och processteg.
Källmaterial:
Inköpsprocesser

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Läs mer om inköpsprocess


Dela med dig:
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Twitter
  • email
Skriv ut: Skriv ut:  
  • Ladda ner White paper

  • Verktyg för spendanalys

    Vill Du få kontroll över din inköpsvolym? Behöver Du ett verktyg för spendanalys?
    Spendency