| Blogginlägg

Är du en inköpschef eller en chefsinköpare?

Att sätta samman inköpstitulatur är lite av en ordlek. Ta till exempel titlarna inköpschef och chefsinköpare som får helt olika klang, fastän det kanske rör sig om samma tjänst. Men låt oss för några minuter leka med tanken att de skiljer sig åt:

Inköpschefen skulle då vara den som koordinerarar företagets inköpsverksamhet. Dirigenten som leder inköpsorkestern så att den arbetar som en enhet, både före och under spelning. Den som drar upp målen och vägarna dit.

Chefsinköparen skulle vara orkesterns virtuos eller den som spelar första fiol. En förebild för de andra i inköpsorkestern att ta efter. En stämma som hörs lite mer och tar sig an vissa viktigare uppdrag.

Ingen har sagt att det är så här det ska vara, men i praktiken går det faktiskt att urskilja de här två karaktärerna i alla möjliga inköpsledande befattningar. Man kan fråga sig om dessa skillnader beror på skillnad i personlighet, intagen roll eller intränat beteende. Oavsett vilket ska man vara på det klara med att båda behövs (plus några stämmor till). 

En väsentlig skillnad från en musikalisk orkester är att en inköpsledare både kan vara dirigent och spela instrument (dvs vara delaktig i den löpande verksamheten). Det går att förena två goda ting, och det är kanske det fler borde prova. Inköpsdirigenter som börjar spela lyra, och inköpsvirtuoser som börjar hålla i taktpinnen.

EFFSO Tools artikel

Vad gör en kategoriledare?

| Blogginlägg

Vad gör en kategoriledare i en etablerad inköpsorganisation och vad gör hen inte? Om man vill förstå det behöver man ha en övergripande bild av inköpsorganisationen, en insikt i vilka andra inköpsroller där finns samt hur de förhåller sig till varandra. Givetvis behöver det även finnas en väl definierad inköpsprocess. Vår gästskribent, Fredrik Azmani, har…

EFFSO Tools artikel

Analytisk kompetens – mer än att hantera siffror

| Blogginlägg

Analytisk kompetens har blivit allt viktigare inom inköpsområdet. Den lyfts ofta fram i kravprofiler för inköpare på framför allt taktiskt och strategisk nivå. Inom många organisationer finns inköpsanalytiker som en separat roll. De flesta beskrivningar av inköpsmetoder innehåller flera tunga analytiska avsnitt. Men det finns en otydlighet i vad som egentligen menas med ”analytisk kompetens”….

EFFSO Tools artikel

Get Vested

| Blogginlägg

Förra veckan gästades Sverige av Vestedmodellens frontfigur Kate Vitasek. På flera olika platser hade vi möjlighet att möta henne för att förstå vad hon betonar som allra mest. Och intresset var stort. Förvisso har det diskuterats samarbetsinriktade affärsrelationer under många år. Men tidigare har det saknats tydliga verktyg och samarbetsformer som leder fram till fruktbara…