Inköpsbloggen

En inspirationskälla för professionella inköpare

Strategic Global Sourcing – Best Practices

Boken med nämnda titel publicerades på vårkanten. Det är en bok som strukturellt liknar författarna Fred Sollish och John Semaniks förra bok The Procurement and Supply Manager´s Desk reference. En struktur vars röda tråd är ganska svår att följa. Författarna blandar och ger; stort som smått. Men det man uppskattar är att texten inte är så svulstig, som annars är vanligt i amerikansk litteratur. Man får reda på lite av varje, skåpmat blandat med nyheter. Intressant kan exempelvis vara greppet om inköpsprocessen som de kallar S2S – Source to Settle, en process som integrerar sourcing, inköp och leverantörsreskontra. I ett annat kapitel går de in på kulturella aspekter såsom inköparens klädkod och användandet av ’smileys’. Det känns egentligen inte som boken handlar så mycket om global sourcing utan bara sourcing i största allmänhet. Detta framkommer bland annat genom att en del rent amerikanska företeelser beskrivs. Exempelvis behandlas s.k. leverantörsmångfald, vilken är lagstadgad i USA. Leverantörsmångfald går ut på att gynna företag ägda av minoriteter, krigsveteraner eller som finns i olika stödområden. Något som är ganska främmande i den europeiska lagstiftningen – men vem vet – precis som många talar om att vi kanske kommer att få en EU-SOX så kanske det dyker upp en europeisk motsvarighet till USA:s leverantörsmångfald.

Köp boken Strategic Global Sourcing – Best Practices hos Bokus för 307 kronor eller hos Adlibris för 334 kronor.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Läs mer om litteratur


Dela med dig:
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Twitter
  • email
Skriv ut: Skriv ut:  
  • Ladda ner White paper

  • Verktyg för spendanalys

    Vill Du få kontroll över din inköpsvolym? Behöver Du ett verktyg för spendanalys?
    Spendency