| Blogginlägg

Följ mig!

I en nyutgiven bok tar Folke Hasselmark oss på en odyssé i ledarskap. Han börjar på Sokrates tid då man använde samma ledarskap för djur, som för slavar – morot och piska. Sedan tar han oss på resa via industrialism till hur man kan leda kreativitet. Hasselmark införlivar begreppet följarskap för att definiera ledarskap. Det vill säga; den som är en skicklig ledare har trogna följare. Ledarens ord blir följarens handling.

– Men vad har det här med mig att göra? Jag sitter ju bara och printar inköpsbeställningar. Jo, idag finns alltfler resurser och medarbetare på ett annat företag – en leverantör. Förädlingskedjan fragmenteras på både tvären och längden. Det blir alltmer komplicerat att utöva ledarskap. För det är just det som en vanlig inköpsorder är. Den är ett stycke kommunikation – ord som leder till andras handlande. Alla former av kommunicerande – avtal, förhandlingar, arbetsmöten – skapar rörelseenergi i förädlingskedjan.

Fastän inköp egentligen är tydligt ledarskap är det svårt att finna en beskrivning på vad som är bra inköpsledarskap. Kan man behandla leverantörer som Sokrates hanterade slavar? Ska man six-sigma leverantörerna? Eller ska man tillämpa Jan Carlzons strategiskt visionära ledarskap? Svaret finns inte i Hasselmarks bok, men den ger konkret inspiration till hur man kan driva framgångsrikt ledarskap i olika miljöer. Det finns nog heller inte någon universell sanning – olika inköpsmiljöer kräver olika ledarskap.

Provläs Folke Hasselmarks bok: Följ mig! på denna länk.

Köp boken för 283 kr hos Adlibris

Mikrofon

Poddar: Att lyssna är det nya svarta

| Blogginlägg

Det är inte långt kvar till semestern för de flesta, och sommar förknippar många med sommarprat. Vi har kikat på hela listan och ser fram emot att lyssna på Peter Carlsson, vd Northvolt, Karin Bodin, vd Polarbrödsgruppen, och Claudia Olsson, vd Stellar Capacity, m.fl. Men om rastlösheten slår in och inköpshjärnan söker stimulans, varför inte…

Inköpslitteratur-på-EFFSOs-kontor-i-Sundbyberg

På litteraturfronten en hel del nytt

| Blogginlägg

En av fördelarna med att anställa nyexaminerade studenter är att de alldeles nyligen läst ett antal kurser – och rimligen tragglat sig igenom en hel bunt med inköpslitteratur! Senast i raden att börja som managementkonsulter på EFFSO Consulting är Gabriella Hamner och Gustaf Sagent. Eftersom båda läste diverse inköps-, supply chain- och logistikkurser under sina…

EFFSO Tools artikel

Kategoristyrt inköp – Lärdomar från IKEA

| Blogginlägg

I förra veckan kom Sveriges svar på Jonathan O’Briens lära om kategoristyrt inköp – i boken Kategoristyrt inköp delar författaren Magnus Carlsson sina erfarenheter från IKEA. Magnus utgår ifrån en inköpsprocess som skiljer sig från den klassiska; han ser huvudsakligen fem steg: 1. Definiera > 2. Mäta > 3. Analysera > 4. Förbättra > 5….