| Blogginlägg

Strategisk offentlig upphandling

I somras kom boken med nämnda namn. Det är en ganska ovanlig bok om offentlig upphandling därför att den faktiskt lyfter blicken från det reglerade upphandlingsförfarandet. Istället tar den sikte på att beskriva en möjlig framgångsväg för en inköpsorganisation som verkar i det offentliga.

Boken handlar om hur Växjö kommun nåt framgång med sin inköpsorganisation, inköpsstrategier etc. Den bygger på många praktiska tips och exempel som andra inköps- och upphandlingsorganisationer, med fördel kan låt sig inspireras av.  Den teoretiska basen är inte så tung, men i vart fall refererar man till den förenklade kraljicmatris som publicerades här på bloggen för ett par år sen. Det får betraktas som en sensation inom svensk upphandlingslitteratur att Kraljis matris nämns – det vill vi se mer av!

Det är en lättläst, kärnfull och inspirerande bok. Ett absolut måste att läsa för alla inköpare som verkar inom kommunal upphandling. Tyvärr är den lite kort, cirka 80 sidor text, resten är bilagor från Växjö kommun.

Köp boken Strategisk offentlig upphandling på:

Adlibris för 297 kronor.

Bokus för 310 kronor

Mikrofon

Poddar: Att lyssna är det nya svarta

| Blogginlägg

Det är inte långt kvar till semestern för de flesta, och sommar förknippar många med sommarprat. Vi har kikat på hela listan och ser fram emot att lyssna på Peter Carlsson, vd Northvolt, Karin Bodin, vd Polarbrödsgruppen, och Claudia Olsson, vd Stellar Capacity, m.fl. Men om rastlösheten slår in och inköpshjärnan söker stimulans, varför inte…

Inköpslitteratur-på-EFFSOs-kontor-i-Sundbyberg

På litteraturfronten en hel del nytt

| Blogginlägg

En av fördelarna med att anställa nyexaminerade studenter är att de alldeles nyligen läst ett antal kurser – och rimligen tragglat sig igenom en hel bunt med inköpslitteratur! Senast i raden att börja som managementkonsulter på EFFSO Consulting är Gabriella Hamner och Gustaf Sagent. Eftersom båda läste diverse inköps-, supply chain- och logistikkurser under sina…

EFFSO Tools artikel

Kategoristyrt inköp – Lärdomar från IKEA

| Blogginlägg

I förra veckan kom Sveriges svar på Jonathan O’Briens lära om kategoristyrt inköp – i boken Kategoristyrt inköp delar författaren Magnus Carlsson sina erfarenheter från IKEA. Magnus utgår ifrån en inköpsprocess som skiljer sig från den klassiska; han ser huvudsakligen fem steg: 1. Definiera > 2. Mäta > 3. Analysera > 4. Förbättra > 5….