| Blogginlägg

Kunskap sprider sig som ringar på vattnet

År 1832 kom världens första bok som handlade om inköp. Sedan dess har det producerats hyllmetrar på engelska, tyska med flera språk. På det svenska språket har det dock dröjt. Först 1955 publicerades den första boken på svenska och inte har det gått så snabbt därefter. Det är endast de 25 senaste åren som erbjudit lite fler titlar:

Detta kan givetvis förklaras med att Sverige är ett litet land i världens utkanter och att svenska språket är ett litet språk. Men man kan även på andra sätt se att intresset för inköp inte varit lika stort i Sverige som i övriga delar av världen. Exempelvis har antalet vetenskapliga artiklar från Sverige varit i stort sett obefintligt före 1970-talet. De första doktorsavhandlingarna på området kom först 1975. En svensk professur i ämnet fick vänta ända till 2005.

Men nu visar utveckling en starkt uppåtgående trend. Inte mindre än tolv svenska universitet och högskolor satsar på både forskning och utbildning inom inköpsområdet. Några har även särskilda professurer med tydlig inköpsstämpel.

K=Kurs(er), F=Forskning; inom inköp/supply chain

Effekten är given: Professorer utbildar doktorander. Doktorander utbildar studenter. Studenterna tar med sig kunskaperna ut i yrkeslivet och visar hur effektivt inköp kan bedrivas i praktiken. Förlorad tid kommer att tas igen!

Powerpoint med bildmaterial (öppnas i nytt fönster)

En grupp yngre kollegor lutar sig över en laptop.

Att sjösätta en kategoristrategi

| Artikel

En av de största utmaningarna i kategoristyrningsarbetet är implementering och realisering av kategoristrategierna. Det är lätt att en kategoristrategi bara blir ett fint dokument hos inköpsavdelningen i stället för att genomsyra organisationens förändringsarbete och åstadkomma resultat. Det finns många orsaker till att det blir så. Den här artikeln fokuserar på några praktiska faktorer i själva överlämningen från arbetet med att ta fram en kategoristrategi till hur den ska omsättas i handling. Det handlar om involvering, beslut, relevans och kommunikation.

Bild uppifrån på lastfartyg med containrar.

Försörjningsstabilitet – inköps bidrag till robusthet

| Artikel

Försörjningsstabilitet är en av de faktorer som bygger en organisations robusthet, dvs. förmåga att hantera störningar i omgivningen. Det handlar om att skapa stabila försörjningskedjor av varor och tjänster. Inköp spelar en viktig roll i det arbetet när det gäller att hantera valet mellan en och flera leverantörer, geografi och relationen med våra leverantörer.

En framgångsrik start – fem viktiga fokusområden för en ny inköpschef

| Blogginlägg

I dagens dynamiska, för att inte säga turbulenta, företagsklimat spelar inköpschefen en central roll. Fokus på sänkta kostnader kontrasteras med starka incitament för att säkerställa en robust, effektiv och inte minst hållbar leveranskedja. Det senare kan till och med innebära ökade kostnader. Att som ny inköpschef lyckas att balansera dessa två motpoler kräver ofta en…