| Blogginlägg

En julklapp till inköpsavdelningen

Så här års är det många arbetsgivare som delar ut julklappar till sina medarbetare. (Klappar från leverantörsleden är ju bannlysta). Julklappar från arbetsgivaren är oftast biobiljetter, chocklad eller andra nöjen. Men varför inte ge bort något som kommer organisationen till nytta?

Vanligt är att ge bort böcker. Här på bloggen har genom åren recenserats en rad böcker som kan passa till julklappar, men nivån varierar och det är kanske svårt att finna en bok som passar alla inköpare. (Länk till tidigare litteraturrecensioner).

En bra bok som passar alla nivåer, från novisch till räv är Nils Lindells bok Förhandling. Det är en ganska komplett och pedagogisk bok som beskriver förhandlandets alla faser. Lindell har hämtat inspiration från stora namn som Roger Fischer, Stephen Covey, Thomas/Kilmann, Hans Blix och några till. Han har sedan omsatt dessas ganska vetenskapliga teorier till mer lättläst text, som verkligen ger konkreta förslag på hur man kan och bör driva föhandling. Förmodligen den bästa bok om förhandling som publicerats på det svenska språket.

Provläs ett kapitel ur boken på denna länk.

Läs mer om boken Förhandling på Förlagets hemsida.

Köp boken Förhandling på Adlibris för prisvärda 393 kronor (inkl. moms).

 

Mikrofon

Poddar: Att lyssna är det nya svarta

| Blogginlägg

Det är inte långt kvar till semestern för de flesta, och sommar förknippar många med sommarprat. Vi har kikat på hela listan och ser fram emot att lyssna på Peter Carlsson, vd Northvolt, Karin Bodin, vd Polarbrödsgruppen, och Claudia Olsson, vd Stellar Capacity, m.fl. Men om rastlösheten slår in och inköpshjärnan söker stimulans, varför inte…

Inköpslitteratur-på-EFFSOs-kontor-i-Sundbyberg

På litteraturfronten en hel del nytt

| Blogginlägg

En av fördelarna med att anställa nyexaminerade studenter är att de alldeles nyligen läst ett antal kurser – och rimligen tragglat sig igenom en hel bunt med inköpslitteratur! Senast i raden att börja som managementkonsulter på EFFSO Consulting är Gabriella Hamner och Gustaf Sagent. Eftersom båda läste diverse inköps-, supply chain- och logistikkurser under sina…

EFFSO Tools artikel

Kategoristyrt inköp – Lärdomar från IKEA

| Blogginlägg

I förra veckan kom Sveriges svar på Jonathan O’Briens lära om kategoristyrt inköp – i boken Kategoristyrt inköp delar författaren Magnus Carlsson sina erfarenheter från IKEA. Magnus utgår ifrån en inköpsprocess som skiljer sig från den klassiska; han ser huvudsakligen fem steg: 1. Definiera > 2. Mäta > 3. Analysera > 4. Förbättra > 5….