| Blogginlägg

Hållbara affärer

I årtionden har mantrat för många inköpare varit konkurrensutsättning. Många har sett det som den universala nyckeln till kostnadssänkningar och kvalitetsförbättringar. Men för något decennium sen så var det några inköpare som började få problem. Tidigare fanns det ju ett överflöd av råvaror, produkter och leverantörer, och det vara bara att välja och vraka. Men helt plötsligt uppstod en ny trend med resursbrist på vissa områden. Främst rörde det sig om sällsynta grundämnen för specialapplikationer, men ändå. Trenden har fortsatt och spätts på av termen köparkonkurrens, dvs det är leverantörerna som konkurrensutsätter kunderna och inte tvärtom. Orsakerna är förstås flera; en del kanske vi kan förklara med en intelligent leverantörsmarknad, men i grund och botten så är jordens resurser  ändliga och håller på att ta slut.

Häromdagen gästade den berömde professorn Richard Lamming vår huvudstad. Lamming är inte bara känd för sina forskningsresultat utan även för några läsvärda böcker, exempelvis Strategic Supply Management och Beyond Partnership,  I samband med besöket hade ProSourcia anordnat ett seminarium på temat hållbara affärer; ett tema som bland annat berör ämnet resursbrist, men även socialt ansvar, miljöförstöring mm.

Det var en intresserad och frågvis skara som deltog i seminariet, och av frågorna att döma så kan man skönja olika agendor. Några tar det på största allvar att resurserna på vår överbefolkade planet håller på att ta slut, med andra kanske mer ser ordet hållbarhet som ett sätt att utveckla den egna affären. En annan kategori är de som bara vill utveckla sin egen professionalism.

Bland annat presenterade Lamming vad man skulle kunna kalla innovativa inköpsstrategier. Dessa strategier är medel på vägen mot hållbarare affärer. Några exempel ur hans förslagslista är:

  • Alternativa material
  • Leverantörsidéer
  • Returlogistik
  • Guanxi
  • Leasa, inte köpa
  • Designa för reparation
  • Upparbetning
  • Nytänkande processer
  • Policyutveckling

Här lanserar han ett par intressanta nyheter. Ta exempelvis Guanxi, vilken är en form av klanliknande nätverk, vars ursprung är kinesiskt. Detta är säkert en intressant metod att prova på oligopola leverantörsmarknader. Eller ta området returlogistik, vilket är föga så utforskat som klassisk logistik, lagerstyrning mm. Returlogistik är väl värt för den här bloggen att återkomma till. Att upparbeta utslitna detaljer var i ropet på det tidiga 1900-talet, men har alltmer kommit att ersättas av ”köp nytt”, men frågan är om inte pendeln kan komma att svänga tillbaka. Vi kanske kommer att se fler gammaldags inköpsstrategier komma tillbaka. Det kan exempelvis ligga när till hands att dagens starka outsourcingtrend svänger tillbaka till insourcing, för att skaffa sig full kontroll över värdekedjan.

Det här ämnesområdet ligger i den absoluta framkanten för alla som arbetar med inköp, sourcing eller vilken anskaffning som helst. Ämnet kan för en del uppfattas som abstrakt, men hur få år dröjer det inte tills de här frågeställningarna är hårda fakta och vardagsmat för alla inköpare?

En grupp yngre kollegor lutar sig över en laptop.

Att sjösätta en kategoristrategi

| Artikel

En av de största utmaningarna i kategoristyrningsarbetet är implementering och realisering av kategoristrategierna. Det är lätt att en kategoristrategi bara blir ett fint dokument hos inköpsavdelningen i stället för att genomsyra organisationens förändringsarbete och åstadkomma resultat. Det finns många orsaker till att det blir så. Den här artikeln fokuserar på några praktiska faktorer i själva överlämningen från arbetet med att ta fram en kategoristrategi till hur den ska omsättas i handling. Det handlar om involvering, beslut, relevans och kommunikation.

Bild uppifrån på lastfartyg med containrar.

Försörjningsstabilitet – inköps bidrag till robusthet

| Artikel

Försörjningsstabilitet är en av de faktorer som bygger en organisations robusthet, dvs. förmåga att hantera störningar i omgivningen. Det handlar om att skapa stabila försörjningskedjor av varor och tjänster. Inköp spelar en viktig roll i det arbetet när det gäller att hantera valet mellan en och flera leverantörer, geografi och relationen med våra leverantörer.

En framgångsrik start – fem viktiga fokusområden för en ny inköpschef

| Blogginlägg

I dagens dynamiska, för att inte säga turbulenta, företagsklimat spelar inköpschefen en central roll. Fokus på sänkta kostnader kontrasteras med starka incitament för att säkerställa en robust, effektiv och inte minst hållbar leveranskedja. Det senare kan till och med innebära ökade kostnader. Att som ny inköpschef lyckas att balansera dessa två motpoler kräver ofta en…