| Blogginlägg

TCO eller LCC

Två termer som nyttjas flitigt av inköpare är TCO och LCC, men är det nån skillnad? TCO, Total Cost of Ownership skulle kunna översättas med ägandeskapets totalkostnader och LCC, Life Cycle Costs med livscykelkostnader. Efter att ha bläddrat lite inköpslitteratur så verkar det som det mest är en smaksak vilken term som föredras. Den nyansskillnad som möjligen går att skönja är att TCO-begreppet utöver de direkta livscykelkostnaderna även tar in mer perifera och indirekta kostnader såsom produktionsbortfall, följdskador och juridiskt produktansvar.

Vad är då hela poängen? Som jag ser det så är detta en del av den moderna inköpsskolan som vill flytta bort blicken från produktpriset och istället sätta kostnaderna i fokus. En populär presentation är Eastman Kodaks kostnadsisberg:

Populärt sett visar den att priset bara utgör toppen på ett isberg av kostnader, vilket i många fall är sant. TCO- och LCC-modeller används oftast för investeringsköp, dyra maskiner eller IT-system, men principerna kan användas i många sammanhang. Det intressanta är att för många typer av investeringar så är faktiskt produktpriset litet i förhållande till drifts- och underhållskostnader. Ta exempelvis stora infrastrukturinvesteringar: Dessa kan ha en livstid på allt från 10 till 150 år, dvs kostnaden för avskrivning blir mycket liten per år, däremot kommer de kosta att underhålla.

Källmaterial: TCO och LCC

PS: Till ett senare inlägg kan ni ju fundera på TAC, Total Acquistion Cost.

Drönarbild på en person (surfare?) som befinner sig ensam på ett stort öppet hav.

Risk- och sårbarhetsanalyser – en introduktion

| Artikel

Risk- och sårbarhetsanalyser hjälper oss att skapa robusta, hållbara, effektiva, välfungerande organisationer och företag. När världen blir mer komplex blir förmågan att identifiera, värdera och åtgärda risker och sårbarhet alltmer viktigt. För vi vet att saker kommer att hända som är utanför vår kontroll. Det som är avgörande för vår framgång är vår förmåga att hantera dem. Och för att hantera riskerna måste vi veta vilka de är, vilka som påverkar oss mest och hur motståndskraftiga vi är.

Klocka, besparingsinitiativ

Besparingsinitiativ: Våga lägg tid på analysfasen

| Blogginlägg

När ekonomin bromsar in får inköp ofta det tunga ansvaret att begränsa utgifterna. Detta kan göras på ett flertal sätt, från långsiktigt inköpsarbete via kategoristyrning till kortsiktiga lösningar som köpstopp för att drastiskt reducera kostnaderna. En attraktiv mellanväg är riktade besparingsinitiativ. Det betyder att inköp använder flertalet verktyg som finns att hämta i kategoristyrningens verktygslåda…

Två personer jobbar med inköpsanalyser

Inköpsanalyser till grund för effektivitet

| Blogginlägg

Nyligen gick Finansdepartementet ut och meddelade att Ekonomistyrningsverket har fått i uppdrag att utreda hur inköpsanalyser kan påverka effektiviteten i statliga myndigheters inköpsverksamheter. På EFFSO tycker vi att detta är mycket positivt. Vår erfarenhet pekar tydligt på att faktabaserade analyser är en av grunderna för att inte bara skapa kostnadseffektivitet och resurseffektivitet, utan också för…