| Blogginlägg

Sourcing Reloaded

Häromdan var jag på ett seminarium arrangerat av Booz&Co och fick då deras senaste bok som heter Sourcing Reloaded, Targeting Procurement’s New Strategic Agenda. Detta lilla alster är en utmärkt inspirationskälla för nybliven CPO eller inköpschef i en lite större organisation. Denna innehåller förvisso en hel del skåpmat om inköpsorganisation, inköpsprocesser, riskanalyser, beslutsfattande, köpa/tillverka men även en del näringsriktiga nyheter.

Mest intressant finner jag sista kapitlet som fritt översätt heter: Från skrivbordet, ner i fickan: Behåll inköpsbesparingarna. Författarna tar upp problematiken med att få planerade besparingar att gå vidare via skrivbordet, ner i fickan (kassan) för att till sist synas på sista bokslutsraden. Precis som jag antydde häromdan med powerpointpengar så ser författarna problem med ”läckage” längs vägen och att vi bara får se visionära planer.

Författarna ger fyra huvudorsaker till läckage: 1.Överoptimism beroende på bristfällig analys av besparingspotentialer. 2.Överbudgetering för att kunna uppvisa fiktiva besparingar. 3.Bristfällig behovsstyrning och avtalsefterlevnad, dvs behoven styrs inte mot befintliga avtal och prisöverenskommelser. 4.Förändringar i ’base line’ beroende på att leverantörer lyckas föra vidare inflation, valutor eller prisfluktuationer.

I förlängningen ger man förslag på några metoder och verktyg som inköparen kan använda för att uppnå besparingar. Här tycker jag det mest intressanta är deras Sample Procurement Saving Initiative Project Sheet, dvs Blankett för projektinitiativ avseende inköpsbesparingar (se sidan 167).

Boken kan köpas för USD 19.95, eller för den priskänslige att laddas ner gratis på följande länk:
Sourcing Reloaded

Mikrofon

Poddar: Att lyssna är det nya svarta

| Blogginlägg

Det är inte långt kvar till semestern för de flesta, och sommar förknippar många med sommarprat. Vi har kikat på hela listan och ser fram emot att lyssna på Peter Carlsson, vd Northvolt, Karin Bodin, vd Polarbrödsgruppen, och Claudia Olsson, vd Stellar Capacity, m.fl. Men om rastlösheten slår in och inköpshjärnan söker stimulans, varför inte…

Inköpslitteratur-på-EFFSOs-kontor-i-Sundbyberg

På litteraturfronten en hel del nytt

| Blogginlägg

En av fördelarna med att anställa nyexaminerade studenter är att de alldeles nyligen läst ett antal kurser – och rimligen tragglat sig igenom en hel bunt med inköpslitteratur! Senast i raden att börja som managementkonsulter på EFFSO Consulting är Gabriella Hamner och Gustaf Sagent. Eftersom båda läste diverse inköps-, supply chain- och logistikkurser under sina…

EFFSO Tools artikel

Kategoristyrt inköp – Lärdomar från IKEA

| Blogginlägg

I förra veckan kom Sveriges svar på Jonathan O’Briens lära om kategoristyrt inköp – i boken Kategoristyrt inköp delar författaren Magnus Carlsson sina erfarenheter från IKEA. Magnus utgår ifrån en inköpsprocess som skiljer sig från den klassiska; han ser huvudsakligen fem steg: 1. Definiera > 2. Mäta > 3. Analysera > 4. Förbättra > 5….